YÖNETİM KURULU BAŞKANIMIZ RECEP KONUK; "UN FABRİKASIYLA HEM ÜRETİCİ KAZANACAK HEM DE İŞLETME VERİMLİLİĞİMİZ ARTACAK"

Ülkemiz tarım sektörünün lokomotifi olan Konya Şeker, 2017 yılını da yeni bir üretime başlayarak karşıladı. Ürün portföyünü hızla genişleten ve bölgede ziraatı yapılan veya yapılabilecek tarımsal ürünleri işlemeye yönelik sanayi üst yapısı yatırımlarını 14 yıldır aralıksız gerçekleştiren Konya Şeker, bölgenin en önemli üretim kalemi olan buğdayın bisküvilik ve gofretlik çeşidini girdi olarak kullanacak ve buğday üreticisine de teminat oluşturacak yatırımını tamamladı. Geçtiğimiz Ocak ayında inşasına başlanan ve günlük 200 ton Bisküvilik ve Gofretlik Buğday işleme kapasitesine sahip Torku Un Entegre Tesisi yatırım sürecinin ardından üretimine başladı.KONYA ŞEKER’DEN BİR YATIRIM DAHA

Hedefini bölgede üretilen veya ekonomik olarak üretilebilecek tüm tarımsal ürünleri kapsayacak şekilde sanayi üst yapısı oluşturmak olarak belirleyen ve yaptığı yatırımlarla bölgede yaygın şekilde üretimi yapılan tarımsal ürünlere pazar garantisi oluşturarak yapacağı yüksek tonajlı alımlarla özellikle hasat döneminde çiftçi lehine fiyat regülasyonu sağlamayı amaçlayan Konya Şeker Bisküvilik ve Gofretlik Buğday için de yeni bir adım attı. Her yıl yaklaşık 50 bin üreticiden tarımsal ürün alımı gerçekleştiren ve üreticiye tarımsal ürün bedeli olarak 1 Milyar 350 Milyon TL ödeme gerçekleştiren, yaptığı ödemelerde de peşin ödeme usulünü benimseyen Konya Şeker, şimdi de Bisküvilik ve Gofretlik Buğday üreticisini Konya Şeker güvencesi ile buluşturuyor. Çiftçiden doğrudan alım yapacak olan tesis tüm Konya Şeker yatırımlarında olduğu gibi Entegre Tesis mantığıyla üretim kalemlerini genişletebilecek ve büyümeye elverişli şekilde projelendirildi. Un sanayindeki son teknolojiyi kullanacak olan ve Çumra Şeker Entegre Tesisleri bünyesinde bulunan tesis, yine tüm Konya Şeker yatırımlarında olduğu gibi kalite ve hijyen açısından üst standart da üretim gerçekleştirecek.  İlk etapta endüstriyel un çeşitleri üretecek olan tesis, Torku Unlu Mamuller, Bisküvi, Kek, ve Gofret Üretim Tesislerinin de hammadde ihtiyacını karşılayacak. Torku’nun Atıştırmalık Ürünler Üreten Tesisleriyle aynı kampüs bünyesinde üretim gerçekleştirecek olan Torku Un Fabrikası söz konusu tesislerin kullandığı un hammaddesindeki nakliye giderlerini de sıfırlayacağı için diğer işletmelerin işletme verimliliğine de pozitif katkı sağlayacak.



ÇİFTÇİMİZ İÇİN ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ

Türkiye’nin ilk yangına dayanıklı ‘ateks’ malzemeler kullanılarak inşa edilen Un Fabrikası olma özelliğini taşıyan tesisteki üretim, tamamen hijyenik şartlarda gerçekleştiriliyor. AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Un Fabrikasının üretime başlamasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede Konya Şeker’in varlık sebebinin üretici olduğunu ve yaptıkları her yatırımın üreticiye mamul ürün pazarından daha çok pay almak için yapıldığını, bazı yatırımların bünyeyi kuvvetlendirmek, bazı yatırımların ise doğrudan tarımsal ürünü işlemek üzere projelendirildiğini söyledi. Un Fabrikası yatırımının hem doğrudan tarımsal ürünü işleyecek hem de bünyeyi kuvvetlendirecek iki fonksiyonlu bir yatırım olduğunu vurgulayan Başkan Konuk; “Tesis üreticiden doğrudan Bisküvilik ve Gofretlik Buğday alacak. Konya yaklaşık 4,2 Milyon Ton Buğday üretiyor yılına göre değişmekle birlikte bunun yaklaşık yarısı Bisküvilik ve Gofretlik Buğday elbetteki bu tesis Konya’daki bütün Bisküvilik ve Gofretlik buğdayı alamayacak, ancak pazara güçlü ve büyük bir şirketin dâhil olmasının anlamını en iyi Konya çiftçisi bilir. Daha önceki yatırımlarımızda da görüldüğü gibi Konya Şeker bir ürüne yönelik yatırım yapmışsa o ürünün pazarı üretici lehine dengelenir. Mesela biz Yem Fabrikasıyla mısır ve arpaya müdahil olduk. Konya Şeker’in o pazara girmesinin sonuçlarından sadece bize mısır veya arpa veren üreticiler faydalanmadı, bu bölgedeki tüm mısır ve arpa üreticileri faydalandı. Özellikle hasat döneminde bizim yaptığımız yüksek tonajlı alımlar mısır ve arpada da üretici lehine fiyat regülasyonu sağladı. Şimdi Bisküvilik ve Gofretlik Buğdayda da aynı fonksiyonu üstleneceğiz. Yani Un Fabrikasıyla buğday pazarına Konya Şeker’in dâhil olmasının sonuçlarından bize buğday veren üretici de, başkalarına buğday satan üretici de olumlu şekilde etkilenecek. Bu tesisin ikinci işlevi ise tesisin bünyeyi kuvvetlendirecek olmasıdır. Konya Şeker atıştırmalık dediğimiz, kek, gofret, bisküvi, çikolata pazarının en önemli aktörlerinden biri ve pazar payını en hızlı arttıran markalardan birine sahip. Yani hem satış hacmimiz büyüyor hem üretim hacmimiz. Dolayısıyla kullandığımız girdinin hem miktarı artıyor hem de yeni ürünleri pazara arz ettikçe, ürün çeşitlerimizi genişlettikçe mamul ürünlerde kullandığımız girdilerde de çeşitlemeye ve daha yüksek hacimli girdiye ihtiyaç duyuyoruz. Bunlardan biri de un. Daha doğrusu en çok kullandığımız girdilerden biri un.



Bu hammaddeyi üretecek tesisi kurmakla biz iki ihtiyaca birden cevap ürettik. Birincisi en çok kullandığımız girdilerden birini üretim faaliyetini yaptığımız tesiste kendimiz kalitesinden ve hijyeninden emin bir biçimde yine bu hammaddenin kullanılacağı tesislerin dibinde üreteceğiz. Bu bize hem nakliye avantajı sağlayacak hem de mamul ürünün ihtiyaç duyduğu un çeşidini istediğimiz evsafta ve nitelikte üretebileceğiz. İkincisi bu tesis işletme verimliliğimizi ve kârlılığımızı olumlu etkileyecek. Yani tesis hem çiftçiye hizmet edecek hem de Konya Şeker’in Sanayi Tesislerine olumlu katkı yapacak” diye konuştu.
 
KONYA ŞEKER DERDE DERMAN OLUYOR

Konya Şeker’in üretim esaslı bir büyüme stratejisi benimsediğini ve üretimdeki bu büyüme ile çiftçinin daha çok üretebileceği bir ortamı hazırlamayı amaçladıklarını belirten Başkan Recep Konuk, “Biz yatırımın büyüğü küçüğü diye bir ayrım yapmıyoruz. Bizim yatırım kararımızda iki belirleyici unsur var. Biri çiftçinin ihtiyacı olacak. Yani çiftçinin ürününü değerlendirecek ya da üreticinin ürününe pazarda arka çıkacak, çiftçi lehine pazarın şekillenmesini temin edecek. İkincisi de Konya Şeker’in işletme verimliliğine olumlu katkı yaparak bu şirketin kârlılığını arttıracak, kurumun gücünü tahkim ederek, kurumun maddi gücüne güç katarak çitçiye daha çok katkı yapmasını sağlayacak. Un Fabrikası bu iki amaca da ortak hizmet eden yatırımlarımızdan biridir. Biz hep şunu söylüyoruz; Konya Şeker büyüyecek ki, çiftçinin üretimi de büyüsün. Bu yatırım da o büyüme hedefinin bir parçasıdır. Bu çerçeve Un Fabrikamızın üreticilerimize, kurumumuza hayırlı olmasını diliyorum. Her alanda Konya Şeker, gıdanın, üretimin, üreticinin güvencesi olmaya devam edecek” dedi.


 
GÜNLÜK 200 TON BİSKÜVİLİK VE GOFRETLİK BUĞDAY İŞLENECEK

Çumra Şeker Entegre Tesisleri Kampüsünde üretime başlayan Torku Un Entegre Tesisinde ilk etapta bisküvilik, gofretlik un ile kek ve tam buğday unu üretilecek. Toplamda 10.034 metrekare alana kurulu olan fabrikamız,7 katlı ve 4 bloktan oluşmakta fabrikanın kapalı alanı 1.585 metrekare ve 10 adet 250 tonluk buğday depolama silosuna sahiptir. Tesiste günlük 200 ton Bisküvilik ve Gofretlik Buğday işlenecek. Büyümeye müsait Entegre Tesis mantığıyla yapılan fabrikanın kapasitesinin kademeli olarak arttırılması planlanıyor. Fabrikada unun yanı sıra yan mamül olarak kepek, razmol, bonkalite ve rüşeym üretilecek. Ürün çeşitliliğine göre özel  üretim yapılacak olan tesiste, minimum enerji sarfiyatı ile en kaliteli ürün elde edilecek.

Endüstriyel un üretiminde çok önemli bir açığı kapatacak olan tesis, ilk etapta Torku Bisküvi, Kek, Kraker, Gofret Üretim Tesisi ile Torku Çikolata Fabrikasının un hammaddesini karşılayacak. Pazara da satış gerçekleştirecek olan Torku Un Fabrikası başta bölgenin unlu mamüller fabrikaları olmak üzere iç ve dış pazarlardaki bisküvi fabrikalarının hammadde teminine de katkı yapacak.  

Haberi Paylaş: